De aanslag op de Rainbow Warrior

Greenpeace is een bekende organisatie met een bekende doelstelling en een bekend verhaal, maar de meeste mensen zullen direct de Rainbow Warrior noemen op het moment dat het over Greenpeace gaat. Dit schip werd legendarisch omdat het aangevallen werd door de Franse inlichtingendienst. Wat gebeurde er precies en waar is de Rainbow Warrior nu?

14305288_10154161617948300_7334808028590936241_o

Het schip en de aanslag

De Rainbow Warrior is een schip dat gebruikt werd door de Britse overheid. In 1955 werd het schip te water gelaten onder de naam Sir William Hardy. In 1977 werd het schip niet langer gebruikt door de overheid en maakte Greenpeace gebruik van de mogelijkheid om het schip te kopen. Het werd de Rainbow Warrior genoemd en het schip werd ingezet in de strijd tegen walvisvaart, kernproeven en de jacht op zeehonden. De kernproeven zouden het schip fataal worden. De Fransen hielden regelmatig kernproeven en in 1985 lag de Rainbow Warrior voor anker om materiaal te verzamelen. Hierbij was een Nederlands fotograaf aanwezig.

De Franse inlichtingendienst besloot om het schip aan te vallen. Twee van de bommen sloegen in op de voorzijde van het schip waarop het begon te zinken. Alle mensen wisten veilig aan land te komen, op de Nederlandse fotograaf na. Deze wilde het materiaal uit zijn hut redden en dat werd uiteindelijk zijn dood. De verantwoordelijken werden opgepakt, maar de Rainbow Warrior was niet meer te redden.

Waar is de Rainbow Warrior nu?

Na de aanslag werd de Rainbow Warrior weggesleept om onderzocht te worden. Na het onderzoek bleek dat het schip niet meer te redden was en Greenpeace besloot om het schip te laten zinken, nadat alle schadelijke stoffen verwijderd waren. In de Matauribaai ligt het schip nu, als duikwrak waar planten en dieren gebruik van kunnen maken.

De aanslag is legendarisch geworden. De vreedzame organisatie werd aangevallen door een Europese overheid. Van de aanslag zijn verschillende films gemaakt en het verhaal leeft nog altijd sterk onder de aanhangers van Greenpeace. Destijds was er veel commotie rond het feit dat Greenpeace het schip liet zinken, maar dit is tegenwoordig geen groot wapenfeit meer. Vooral niet omdat bleek dat zeeanemonen het schip overwoekert hebben en de vissen er graag gebruik van maken.