De ondersteunende rol van Greenpeace

Greenpeace wordt vaak gezien als een organisatie die graag ergens tegen aan schopt, zonder te zorgen voor goede oplossingen. Dat is in veel gevallen niet waar. Greenpeace heeft vaak een ondersteunende rol, doet veel onderzoeken en probeert met oplossingen te komen. Dit moet ook wel. Greenpeace is een organisatie die veel aan lobbyen doet. Wanneer er alleen maar tegengas gegeven wordt en geen oplossingen aangedragen worden, zal de organisatie nooit de steun kunnen krijgen die nodig is om echte veranderingen mogelijk te maken. Hoe zit het bijvoorbeeld in het Amazone gebied waar Brazilië dammen aan wilde leggen?

13669004_10153995016133300_6957827034251187396_n

Brazilië en de dammen

Brazilië heeft een probleem. Het land is in recessie en heeft meer energie nodig voor de groeiende bevolking. Echt goede expansiemogelijkheden heeft het land niet, naar eigen zeggen, en daarom moet er ingezet worden op Hydro energie. Dit kan mogelijk gemaakt worden door grote dammen te bouwen en waterkracht op te bouwen achter de dammen. Deze oplossing zou meer energie opleveren dan dat nodig was, en dit zou ervoor zorgen dat veel problemen ineens opgelost zouden kunnen worden.

Greenpeace kwam direct in actie en voerde een eigen onderzoek uit. Hieruit bleek dat de oppervlakte die onder water gezet zou worden, groter was dan Amsterdam, Londen en Parijs samen. Het bleek ook al snel dat er bedreigde diersoorten in dit gebied leefden, en dat de bevolking daar (de Munduruku en nog drie inheemse stammen) dit project niet zou overleven. Er werd direct onderzoek gedaan naar de feitelijke opties. Hieruit bleek dat de hydro-energie niet direct inzetbaar was, en dat de opbrengsten vele malen lager uit zouden vallen dan berekend was door de overheid.

Hier bleef het niet bij

Greenpeace onderzocht direct de mogelijkheden en kwam erachter dat er betere methodes waren om het gebrek aan energie op te vangen. Deze toepassingen zouden wel direct energie opleveren en zouden het grootste tekort kunnen dekken.

Dit is een belangrijke functie van Greenpeace. De organisatie is niet bedoeld als een organisatie die vooral overal tegenaan wil schoppen. Het is een organisatie die ogen wil openen voor alternatieve mogelijkheden die tijdens de research vergeten zijn, en die minder milieubelastend kunnen zijn, met eventueel zelfs een groter effect. Wanneer Greenpeace hier de nadruk op blijft leggen, is de kans groot dat het een rooskleurige toekomst tegemoet zal blijven gaan.