Omdat de natuur het niet zelf kan

Er zijn discussies die gevoerd worden terwijl ze de moeite niet waard zijn. Zo zijn er mensen die zich afvragen waarom er organisaties bestaan zoals Greenpeace. Het antwoord is eenvoudig, omdat de natuur zich niet zelf kan verdedigen. In de afgelopen honderden jaren zijn we veranderd van mentaliteit. Waar de mensen eerst grotendeels samenleefden met de natuur, is onze manier van leven steeds meer een belastende manier geworden voor de dieren en de natuur. We zijn meer afval gaan produceren, en onze luxe heeft een hoge prijs wanneer gekeken wordt naar de productie en de uitstoot die erbij komt kijken. We leggen de prijs bij de natuur neer, lijkt het. Maar wat we eigenlijk echt doen, is het verschuiven van de rekening naar onze kinderen en de kinderen van onze kinderen.

13310338_10153902210268300_1897103077972277147_n

We moeten wakker worden

Organisaties zoals Greenpeace zijn bedoeld om ons wakker te schudden. We moeten beter op gaan letten wat we doen en waarom we het doen. Er zijn bepaalde manieren die we toe kunnen passen om direct beter aan de slag te gaan voor het milieu. Hierbij kun je denken aan het scheiden van afval, om een kleine stap te noemen, maar ook spaarlampen dragen sterk bij aan een duurzamere maatschappij. In feite is het heel simpel: Alle energie die we niet gebruiken, is energie die niet geproduceerd hoeft te worden. De nadruk moet meer op duurzaam komen te liggen, en schonere manieren voor het milieu.

Daar wordt hard aan gewerkt. Kijk naar de auto’s die geen fossiele brandstoffen meer nodig hebben, de vliegtuigen die ontwikkeld worden met het oog op een veel lager verbruik en andere manieren om minder aanspraak te hoeven maken op de fossiele brandstoffen in de aarde. De vraag is alleen of we Greenpeace zelf daarvoor nodig hebben.

Het antwoord is ja

Organisaties als Greenpeace zijn de organisaties die ons scherp houden en wakker maken. Uiteraard zijn er veel meer groepen en activisten die dit met regelmaat doen, maar eigenlijk zou de overheid er een beter sturende rol in moeten gaan spelen om ervoor te zorgen dat deze wereld ook de komende decennia nog gewoon leefbaar is voor alle mensen die op dat moment zullen leven. Zolang we het zelf met regelmaat vergeten en de overheid de rol niet op zich neemt, zijn organisaties als Greenpeace belangrijk. Je hoeft niet direct donateur te worden, maar het is goed om even stil te staan bij de boodschap die een organisatie als deze uitspreekt.