Wat doet Greenpeace met het geld van de donateurs?

Eind september 2015 ontstond er een fikse rel rond Greenpeace. Het bleek namelijk dat het geld van de donateurs niet volledig ingezet wordt voor het milieu. Sterker nog, het bleek dat Greenpeace een verhuizing had gedaan naar een grachtenpand aan het IJ. De verbouwingen kostten een slordige 200.000 euro en daarbij betaalt de organisatie ruim een half miljoen euro aan huur per jaar. Dit geld wordt opgebracht door de donateurs, dus wat is de reden hier eigenlijk achter en waar gaat de rest van het geld heen13239048_10153878793783300_8940376140076645227_n

Beter lobbyen

De dure panden zijn geen uitzonderingen. De meeste goede doelen hebben een duur pand waar veel geld in geïnvesteerd wordt. Dit heeft te maken met de mogelijkheden om goed te kunnen lobbyen. Wanneer je mensen over wilt halen, heb je een statig pand nodig met een goed ontvangst. Mensen moeten zich er welkom voelen en moeten onder de indruk zijn. Op die manier is het makkelijker om een donateur binnen te halen, of om iemand van mening te laten veranderen. Desalniettemin is het logisch dat veel donateurs direct gezegd hebben dat zij hier niet langer achter kunnen staan. Van het geld moet het magazine gedrukt worden en de natuur en de dieren moeten geholpen worden. Het is niet de bedoeling dat het geld in een pand komt te zitten dat in huur overgenomen is.

Ter vergelijking: War Child betaalt veel minder omdat dit goede doel ervoor gekozen heeft om een mindere locatie aan te houden, zodat er meer kinderen geholpen kunnen worden.